Zobacz temat
DevQt.pl - Programowanie C++ / Qt :: PROGRAMOWANIE - C++ i Qt :: Szukam Pomocy
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 gość(ci)
|
Integracja z MySQL.
|
|
| kof |
Dodany dnia 09.07.2010 21:17:16
|
|
Początkujący Użytkownik ![]() Postów: 37 Data rejestracji: 04.07.10 |
Czy ktoś miał okazje używać MySQL za pośrednictwem Qt w systemie Linux? Chciałbym się dowiedzieć jak przebiega ta procedura? Próbowałem się wzorować na pewnych tutorialach, ale mimo wszelkich prób qt nie wykrywało sterownika MYSQL. Jeżeli odpowiedź była, by trafna polecałbym umieścić ją w dziale Artykuły. Tylko programy tworzą programistów. |
| djszalas |
Dodany dnia 09.07.2010 21:34:21
|
|
Początkujący Użytkownik ![]() Postów: 28 Data rejestracji: 03.06.10 |
nie wiem jakiego linucha masz, ja aktualnie pracuje na Ubuntu. Jedyne co musiałem zrobić to dwie podstawowe rzeczy: odpalasz terminal->wpisujesz "sudo apt-get install mysql-server"(bez cudzysłowi ) w teorii powinien odrazu zainstalować lib`y ale jak tego nie zrobi to sciągnij sobie to:http://packages.u...r-core-5.1 i to ![]() http://packages.u...server-5.1 jak bedą jeszcze jakieś problemy to pisz
"Z wirusami na linuksie jest jak z Yeti. Niby jest ale nikt nie widział." |
|
|
|
| kof |
Dodany dnia 09.07.2010 21:38:48
|
|
Sam klient wraz z serwerem mysql pomyślnie zainstalowałem. Działa i sprawdzałem. Wątek poruszyłem ze względu na Qt, bo z poziomu kodu nie mogę odwołać się do bazy. Tylko programy tworzą programistów. |
| djszalas |
Dodany dnia 09.07.2010 21:52:55
|
|
Początkujący Użytkownik ![]() Postów: 28 Data rejestracji: 03.06.10 |
Połączenie z baząQSqlDatabase db = QSqlDatabase::addDatabase("QMYSQL");Na wyświetlanie bazy są różne sposoby, najprostszy to taki: Dodawanie danych do tabeli wygląda tak: Usuwanie Chyba wszystko co wiem. "Z wirusami na linuksie jest jak z Yeti. Niby jest ale nikt nie widział." |
|
|
|
| kof |
Dodany dnia 10.07.2010 08:07:00
|
|
Serwer i klient mi działa. Natomiast instrukcja: Powoduje wyświetlenie na wyjściu: QSqlDatabase: QMYSQL driver not loadedSystem: Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx (32 bit) IDE dla C++: Qt Creator - Wersja 2.0.0 Czy możesz mi wyświetlić: 1. Treść pliku pro z projektu w którym używasz mysql 2. Lewy pasek->Projekty->Ustawienia budowania->Kroki procesu budowania->Make oraz qmake, chciałbym zobaczyć jaką treść zawierają te pola u Ciebie. Jaką wersje Qt Creatora posiadasz? Tylko programy tworzą programistów. |
| janisz |
Dodany dnia 10.07.2010 09:23:43
|
|
Użytkownik ![]() Postów: 51 Data rejestracji: 22.03.10 |
musisz podobnie jak w Windowsie skompilować sterownik. Tu masz to opisane http://www.pikopo...for-linux/
Edytowane przez janisz dnia 10.07.2010 09:24:36 |
|
|
|
| MadMike44 |
Dodany dnia 10.07.2010 12:19:31
|
|
Główny administrator ![]() Postów: 61 Data rejestracji: 03.09.09 |
Chodzi o to, że biblioteka Qt obsługuje szereg baz danych, ale z różnych powodów dostarcza tylko dwa lub trzy gotowe sterowniki (z tego co pamiętam, to są to SQLite oraz ODBC). Natomiast pozostałe sterowniki trzeba sobie zbudować samodzielnie. Tutaj jest całe info: http://doc.qt.nok...river.html |
| kof |
Dodany dnia 10.07.2010 15:46:25
|
|
Wszystko działa. Wielkie dzięki wszystko działa. Trafić samemu na tę stronę myślę, że byłby trudno. Wątek wg mnie można opisać w postaci krótkiego tutoriala na 100% jestem przekonany, że może to komuś w przyszłości pomoże. Co o tym sądzicie? Edytowane przez kof dnia 10.07.2010 15:47:42 Tylko programy tworzą programistów. |
| MadMike44 |
Dodany dnia 10.07.2010 17:20:11
|
|
Główny administrator ![]() Postów: 61 Data rejestracji: 03.09.09 |
Myślę, że takie tematy są najbardziej przydatne. Pozostały mi jak na razie do zrobienia dwie najważniejsze rzeczy - sensowny podział działu ARTYKUŁY i dodanie możliwości dodawania artykułów przez Użytkowników oraz zorganizowanie działu PROJEKTY tak, aby każdy Użytkownik mógł dodawać własne prace (plus możliwość oceniania i komentowania). Kiedy się z tym uporam, można będzie zacząć pisać artykuły i takie krótkie how-to na konkretne tematy. Oczywiście nie będę się bezsensownie ścierał, jeżeli na innych stronach znajdę gotowe opisy rozwiązań - wtedy pozostanie przetłumaczenie tego na język polski + ewentualne poprawki ![]() |
| Przeskocz do forum: |